• 20 Nisan 2024 / Cumartesi 10:08
Ferhan Yönter

Ferhan Yönter

Digital Marketing & CRM Direktörü

Antalya doğumlu Yönter, eğitim hayatının bir kısmını İstanbul’da, büyük kısmını da Antalya’da tamamlamıştır. Sosyoloji eğitimi esnasında bireyler arası ilişkilerin küresel sosyal etkileşimlere evrildiğini ve bunun en gerçek yansımasının sosyal mecralar üzerinden geniş bir alana yayılışını fark eden Ferhan Yönter, konunun uzmanlığı için Antalya Bilim Üniversitesi’nin Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi sertifika programlarını da tamamlamıştır. Turizm sektörünün çeşitli alanlarında 30 yıl görev yapmıştır. Son 8 yıldır dijitalleşme süreçleri ile profesyonel olarak ilgilenmektedir.

Ferhan Yönter

Digital Marketing & CRM Direktörü

Son Yazıları

“İnsanliği Hatirlama Evresine Geçtik”

Küresel olarak yaşadığımız pandemi

dolayısıyla dünya yeni normaline geçiyor. Yaşanan onca olumsuzlukları herkes konuşuyor, tv’de, online kanallarda, canlı yayınlarda , bunları dinlemekten biraz yorulduk diye düşünüyorum . Tabii ki korunmak için bilgilenmek çok kritik bir nokta bu dip notu da bırakıyorum buraya:)

Ama bunun yanında hepimizin evlerimizde kaldığımız bu sıkıntılı süreçte güzel bir şey de oldu:) dünya olarak “İnsanlığı” hatırlama evresine geçtik.:)

Tarihe tanıklık ettiğimiz küresel sıkıntının insan olarak bize getirdiği en büyük kazanç bu olsa gerek:)

Evet bireysel olarak da, iş dünyasının da, her sektörün artık bu  kaostan kurtulma yolları, çıkışa geçmeyi sağlayacak taktikleri ve senaryoları planlayıp hayata geçirme vakti geldi.

Yepyeni bir dünya düzenine geçiyoruz, her markanın bu düzen değişikliğinden kendi ölçeğinde etkileneceği kesin.

Öyle bir süreçten geçiyoruz ki,  sonunda hiçbir şirket, hiç kimse tek başına altından kalkamayacak bu sınavın.

İlk defa kollektif bilinç, bir olma, birlik olma, savaşlardan sonra bu kadar önemli olacak diye düşünüyorum.

Öncelikle normal hayata geçişte, bireylerin motivasyonu ilk düşünülmesi gereken nokta olacak. Şahsi olarak benim önceliğim fiziksel olarak işe dönüşte ekibimin motivasyonunu toparlamak olacak, ki bu deneyimi home work sistemine adaptede de kontrolde tutmaya çalıştık.

Zira hepimizin ilk defa yaşadığımız çok farklı bir deneyimdi. Ekip liderlerine naçizane önerim, motivasyon unutulmamalı.

Evet turizm bu sıkıntılı sürecin en fazla etkilenen sektör ismi diyebiliriz, en azından destinasyonumuzda durum böyle. Alışılagelmiş “tatil anlayışı” zorunlu olarak değişme hazırlıklarında. Tüm markalar “güvenli turizm, güvenli tatil” için kendi önlemler manifestosunu hazırladı ya da tamamlanmak üzere. Misafir, deneyimlerini nasıl daha güvenli ve konforlu yaşar üzerine beyin fırtınaları yapılıyor, öngörülerle yeni bir sistem oluşturulmaya çalışılıyor. Tabii daha önce de bahsettiğim gibi dünyada yaşanan bu süreç herkes için ilkti, devletler, yönetimler yaşayarak öğrendi nelerin yapılacağını çünkü kağıt üzerinde planlananlar uygulamada farklılık gösterdi bazı durumlarda.

Aynı doğrultuda bizlerin “yeni tatil anlayışında” da, öngörülerimiz üzerine arka planda yaptığımız tüm çalışmaların uygulama evresinde ne kadar işe yarayacağını yaşayarak göreceğiz. Deneyimlerle gün ve gün değiştirmek zorunda kalacağımız detaylar olacak mutlaka.

Turizm Bakanlığı güvenli turizm için bir sertifikasyon çalışması yaptı ve yayınladı.

Şimdi artık “Güvenli Tatilin” tanıtımını yapma vaktidir.

Gerçekten samimi bir iletişime ihtiyacı var herkesin. Şeffaf olmak “güven” telkin eder savunucusuyum ben her zaman:) Yapılan tüm çalışmaları ve önlemleri kolayca algılanabilir bir dille anlatmak, yanınızdayız ve sizin güvende olmanız İçin mümkün olan her türlü önlemi aldık, alıyoruz algısını hissettirmek önemli.

CRM, yani müşteri ilişkileri yönetimi zaten geçtiğimiz 3-4 yılda önemini fark ettiğimiz bir kavramdı. An itibarıyla önemi katlandı ve artık adı “Güvenli Crm” olmalı diye düşünüyorum.

CRM’i 3 kategoride değerlendirebiliriz;

  1. Hedef kitlenize yapacağınız CRM çalışmaları
  2. An itibarıyla bir şekilde markanızla iletişime geçmiş, deneyimleme aşaması içindekilere yapacağınız CRM çalışmaları
  3. Deneyimini tamamlamış, artık markanız hakkında yorum yapabilecek kitleye yapacağınız CRM çalışmaları

Bu yazımda konuyu daha genel değerlendiriyoruz, yukarıdaki kategorilerin işleyişini bir başka yazıda uzun uzun detaylandıracağım.

Destinasyon olarak şanslıyız, Antalya turimin başkenti ve dünyanın birçok yerinden milyonlarca fun’ı var . Bu destinasyonu en az bir defa deneyimlemiş, harika anılar biriktirmiş mevcut bir kitlemiz var. Halen içinde fiili olarak yer aldığım Kilit Hospitality Group olarak bizim de sürekli iletişimde olduğumuz büyük bir kitle var, onlardan aldığımız tepkilerde görüyoruz ki, uçuşların açılmasını dört gözle bekliyorlar, hazırlar. Bu sıkıntılı süreçte harika bir geri bildirim tabii ki, yapacağımız çalışmalarda öncelik onlara ulaşmak olacak. Çünkü hazır ve güvenen misafirlerle başlamak, tesislerin açılış sürecinde bir miktar rahatlama sağlar düşüncemi minik bir tüyo olarak verebilirim. Markaya güvenen, deneyimlemiş misafir sadakatini iyi değerlendiren markalar bu süreci daha hızlı atlatacaklardır. Sosyal Medyanın gücünü kullanmayı unutmayalım derim, “misafirlerimiz bizimle güvende” algısını sosyal medya üzerinden samimi ve şeffaf olarak yansıtmak işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Bu öyle bir süreç ki, herkes yeni dünyaya, yeni sisteme eşit uzaklıkta, yani kimse tam olarak bu sürecin sonunda ne olacağını bilemiyor herkes öngörülerle devam etmeye çalışıyor. Bu anlamda, uygulamada küçük bir fark yaratanlar bile ön sıralarda yer alabilirler.

Diğer bir tüyo, dijital mecralardaki hedef kitlelerimizde genişleme oldu. Orta yaş ve ileri yaş grupları dijitale yakınlaştı. Online alışveriş deneyimini bir şekilde herkes edindi. Bu detay da dijital pazarlamada, hedef kitle analizlerini yaparken dikkate alınması gereken önemli noktaların başında olmalı.

Geçtiğimiz günlerde bir veri aldım, dijitalleşmek istiyorum diyenler %10’ dan % 43’ e yükselmiş. Bir Dijital Pazarlama uzmanı olarak benim için harika bir haber:)

Birçok defa altını çizdiğim gibi, “öngörülerle” tüm hazırlıklar yapılıyor,  ama uygulamada ne tür eksikler çıkacak bilemiyoruz, yaşayıp göreceğiz. Bu anlamda bizleri, çok tetikte, çok titiz olmamız gereken bir operasyon süreci bekliyor.

Dijital dönüşüm;

* Tüm sektörler, tüm markalar için zorunlu,

* Dönüşüme geçmiş markaların,  dijital mecralarda pazarlama çalışmaları yapmaları ardından gelen zorunluluk,

* “Yeni Model Pazarlama” kavramındaki çalışmaları da, hedef kitleniz ile birebir iletişim kurarak yapma zorunluluğu ise 3. adım,

* Ve yukarıdaki tüm zorunluluklar da, son adımda hedef kitlenizin datalarına ulaşmanız gerekliliğini getiriyor.

Sonuç olarak, markanızı güçlendirmek, markanıza sadık müşteriler edinmeniz için “CRM” yapmak zorundasınız.

Tüketici alışveriş alışkanlıkları dahilinde, “Nasıl/Neden CRM yapmalıyım” konusunun sondan başa sıralamasıdır yukarıdaki paragraf.

Bu yazımdaki son tüyo ise,

Markanızı deneyimlemiş kişilerin şikayet yorumları  çok kıymetlidir, çünkü onlar “CRM çalışmalarının gerçek datalarıdır”.

Bu anlamda, iyi bir “marka itibar yönetiminde” , şikayetlerin tek tek değerlendirilmesi kaçınılmaz önem arz etmektedir.





1529 kez görüntülendi. 13.05.2020  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön