15 Hizmet yılı
ERP
CRM
AGC Yazılım “Microsoft Certified Gold Partner” olup “Business Solutions ve Information Worker” uzmanlıklarına sahip Microsoft “Kurumsal İş Ortağı” dır, 2006 yılında kurulmuştur ve bu tarihten itibaren hızlı bir büyüme göstererek aralarında Borusan Mannesman, Kale Endüstri Holding, Inve, Telenity gibi farklı sektörlerde 100’den fazla müşteriye ulaşmıştır. Şu anda İstanbul ve İzmir’deki ofislerinde 40 dan fazla bilişim teknolojileri danışmanıyla Dynamis AX, Dynamics CRM, Sharepoint, Project Server, Office 365 gibi MS ürünleri için ürün konumlandırma ve danışmanlık hizmetleri sunmaya devam etmektedir.
AGC Yazılım, şirketinize Office 365’e geçmek için teknik destek ve danışmanlık hizmeti sunuyor. Office 365’in sunacağı olanaklara ve imkânlara hızlı ve kolay bir şekilde kavuşmanızı sağlıyor. Size dünyanın neresinde olursa olsun, iş arkadaşlarınızla, üstelik sadece mobil cihazlarınızı kullanarak bile aynı odada bulunuyormuşcasına rahat bir çalışma ortamının avantajlarına, en kısa sürede ve güvenli bir şekilde geçiş imkânı sunuyor.
Cebinizdeki ofis: Office365
Office 365 uygulamalarını kullanarak, örneğin cep telefonunuzdan bir excel dosyasını düzenleyebilir, hiç mailleşmeden farklı bir ülkedeki bir çalışanla aynı anda aynı dosyayı açıp iki farklı paragrafını değiştirebilir, şirketiniz içinde ortak çalışmak için ya da dışarıdaki müşterilerinize yönelik siteler oluşturabilir, müşterilerinizle ortak çalışıp haberleşebilecek ortamlar kurabilirsiniz.
Ekonomik çözüm: Office365
Ekonomik açıdan Office 365’i incelersek, satın aldığımız programlar (Microsoft Office gibi) ortalama olarak 6 yılda bir şirketlerce yenilenmektedir. Microsoft da genelde 9 yıl içinde çıkardığı bir üründen teknik desteğini çekmekte ve bu ürünün değiştirilmesi mecbur hale gelmektedir. Ayrıca, bu ürünlerin bakımı ve istedikleri altyapı şirketler için ciddi bir kaynak aktarımı ihtiyacı doğurur. Office 365 sayesinde, çalışanlarınızın sadece ihtiyaç duydukları paketleri, ihtiyaç duyulan sayıda ve sadece ihtiyaç duyulan süre için kullanabilir, istediğiniz anda bu üyelik sayılarını arttırıp azaltabilir, bu sayede sadece kullandığınız miktarda ödeme yaparsınız. Bu uygun paket seçimi, alışılagelmiş yöntemlerden çok daha az kaynak gerektirmekte ve dinamik bir yapı sağlamaktadır. Tamamen çevrimiçi ortamda çalışabilme imkânı da şirketinizde bir sunucu kurma zorunluluğunu ve IT üstündeki bakım yükünü ortadan kaldırmaktadır.
İhtiyaçlarınıza uygun yapı:
Office365
Office 365’in birçok paket seçeneğiyle geldiğinden daha önce bahsetmiştik. Yazımı bitirmeden bu paketler ve içerikleri hakkında biraz bahsetmek istiyorum.
Ticari amaç olmadan Office 365 kullanmak için tercih edebileceğiniz paketler:
Office 365 Home Premium: Lync ve InfoPath dışında Office uygulamalarını bulabileceğiniz 5 cihaza kadar yükleme yapma olanağı (Mac dahil) 20GB OneDrive (eski adıyla SkyDrive) ek deposu ve aylık 60 dakika Skype uluslararası arama imkânı.
Office 365 University: Üniversite öğrencilerine özel bu planın Office Home Premium’dan başlıca farkları, 5 yerine 2 cihaza yükleme yapılabilmesi ve 4 yıllık özel indirimli bir fiyatla sunulması diyebiliriz.
Küçük ve orta ölçekli şirketler için tercih edebileceğiniz paketler:
Office 365 Small Business: Hosted Exchange Servisi, SharePoint ve Lync servisi [28].
Office 365 Small Business
Premium: IT alanında sınırlı tecrübesi olan, 1 ila 10 arası çalışanı bulunan şirketler için uygun bir seçim. Her kullanıcı için 5 taneye kadar aygıta kurulabilme özelliğiyle Office aplikasyonları, hosted Exchange servisi (25GB posta kutusuyla) sharepoint 10GB artı her kullanıcı başına 500MB’lık depo alanı ve Lync servisi.
Office 365 ProPlus: 25 kullanıcıya kadar kullanıcı başına 5 ayrı cihaza yüklenebilecek Office 2013 Professional Plus uygulamaları.
Office 365 Midsize Business: 10 ila 250 arası çalışanı olan işyerleri için düşünülmüş bu paket Office 2013 Pro Plus uygulamaları, Sharepoint, hosted Exchange servisi ve Lync servisi sunmaktadır.
Office 365 Enterprise Paketleri:
Office 365 imkânlarını sonuna kadar kullanabildiğiniz bu paketlerde kullanıcı sınırı yokken, diğer seçeneklerden farklı olarak büyük bir esneklik sağlayabiliyorsunuz. Çalışanlarınızın farklı ihtiyaçları için farklı Enterprise paketleri seçip, örneğin bir bölümüne sadece hosted Exchange sağlarken başka bir gruba ihtiyaçları doğrultusunda Office 2013 uygulamaları içeren bir paketi seçebiliyorsunuz. Günümüzün hızla değişen şartlarına uygun olarak, istediğiniz gibi Exchange paket türlerini ve sayılarını değiştirebiliyor, bu sayede sadece kullandığınız kadar ödeyip her zaman en güncel programları kullanarak hem kâr sağlayıp hem yüksek performans elde edebiliyorsunuz.
Konusunda uluslararası bir saygınlığa sahip olan PMI (Project Management Institute), projeyi “yeni bir ürün veya hizmet oluşturmak için başlangıcı ve bitişi olan geçici bir çaba” olarak tanımlar. Proje bazlı sipariş ve üretim yönetimi de bu temel proje tanımını içerisinde taşır. Her bir sipariş yeni bir üründür ve yeni bir üretim anlamına gelir. Elbetteki daha önce ürettiğiniz ürünlere belirli oranlarda benzeştirmeniz mümkün olabilir, ancak proje tipi üretim için gerçekten bir yeniliktir ve bu yeniliği elde etmek için özel bir çaba gerekir. Diğer üretim modellerine göre, müşteriye göre en çok özelleşen ve standartları en az olan model olduğunu söyleyebiliriz.
Aslında bu karakteristik yapısı klasik ERP anlayışı ile bir çelişki doğurur. ERP sistemleri iş kuralları koyarak ve belirli standartlar oluşturarak işletmeyi daha ölçülebilir, izlenebilir ve kurumsal bir yapıya oturtmaya çalışır. Üretim yönteminizin standartlardan uzak olması klasik ERP anlayışında baştan bir kabul hatası oluşturur. Rekabet ortamı müşteriye özel hizmet ve çözümleri gittikçe daha ön plana çıkartmaktadır; gün geçtikçe daha çok firma proje bazlı üretime yönelmektedir. Buna paralel olarak, modern ERP sistemleri standartları oluşturmayı yeniden tanımlamaktadır.
Modern ERP sistemleri proje yönetim modülleri ile kaynak planlamaya yeni bir çerçeve, yeni bir standart anlayışı getirir. Bu modüller projenin bütçe, zaman ve kaynak (iş gücü, makina vb.) yönetimini farklı bir anlayış ile yaparken bir yandan da standart ERP modülleri ile (üretim planlama, üretim, satınalma, satış, finans&muhasebe vb.) entegrasyonu sağlarlar. Böylelikle, klasik ERP felsefesini terk etmeden, proje bazlı süreç yönetimi ve izlenebilirlik için yeni bir pencere açabilirler. Bu pencerede ihtiyaç duyulan proje bazlı iş yükü dengeleme, proje bazlı stok ve proje bazlı maliyet gibi birçok farklı kavramı kullanıcılarına sunarlar.
Microsoft Dynamics Axapta bahsedilen modern ERP mimarisini tüm fonksiyonları ile sunmaktadır. İşletmelere proje bazlı üretim yöntemini diğer üretim yöntemleri ile birlikte aynı sistem içerisinde kullanma imkânı sunar. Axapta ile örneğin bir ürün grubunuzda katalog üzerinden satış yaparken bir diğerini proje bazlı çalışabilir ve tamamını aynı işletme çatısı altında takip edebilirsiniz. Sahip olduğu entegrasyon mimarisi projelerinizin işletme kaynakları ile bir bütün olarak yönetilmesine ve takip edilmesine olanak sağlar.
Sanayi devrimi ile oluşan arz-talep dengesi neredeyse üretilen herşeyin satılabilmesi üzerine kurulu idi. Bugünün dünyasında ise bu denge çok farklı. Önceleri bir şirketin değeri yalnızca üretim kapasitesi ile ölçülürken artık Ar-Ge gücünden, patent sayılarından bahsediyoruz. Bugünün dünyasında insan sermayeniz, yenilikçi gücünüz ve müşteriye ne kadar yakınlaşabildiğiniz önem arz ediyor. Bu değişim ERP sistemleri için de değişimi zorunlu kılıyor. Başlangıçta stok ve malzeme yönetimi üzerine odaklanan ERP sistemleri gittikçe değerlenen mühendislik, Ar-Ge ve Ür-Ge süreçlerine de odaklanmak durumunda. Elbetteki değişim ERP sistemlerinin vizyonları ile şekilleniyor. Doğal olarak bazı sistemler bu değişime çoktan cevap vermiş durumda iken, bazıları henüz geçiş aşamasında yer alıyor. Benzer durum işletmeler için de geçerli. Birçok işletmenin ERP’den stratejik beklentileri arasında Ar-Ge süreçlerinin etkinliğinin arttırılması yer alıyor ve sayı gittikçe artıyor. Bu durumda bir ERP sisteminden Ar-Ge süreçlerinde katma değer sağlamasını talep ettiğimizde aslında nelere dikkat etmemiz gerektiği de önem kazanıyor.
Öncelikle, ERP sistemi içinde Ar-Ge departmanlarının “proje bazlı çalışma” mantığına uygun çalışabilmesi gerekiyor. Bu durumda Ar-Ge projelerinin belirli aşamalar ile takibini yapabilecek ve ERP’nin diğer modülleri ile entegre olabilecek “Proje Yönetimi” modülün ERP sistemi içerisinde yer almalı. Örneğin, personel dosyaları ile entegre olması en basit anlamda Ar-Ge çalışanlarının proje üzerindeki zaman raporlamalarını takip edebilmesi ve proje bazlı olarak maliyetlerinin doğru izlenebilmesi anlamına geliyor. Birçok projede yalnızca bu sürecin işlemesi bile önemli bir katma değer sağlıyor. IK ile diğer entegrasyonları yetkinlik yönetimi, doğru işe doğru kişinin atanması, performans yönetimi gibi ek özellikler sunabilir. Proje modüllerinin satınalma ve üretim modülleri ile entegrasyonları projeler için gerekli satınalmaları ve üretimleri Ar-Ge üzerinden tetiklemenizi ve takibini sağlayabilir. Benzeri kabiliyetler işletme içerisinde bütünsel bir planlamanın yapılabilmesini, aynı zamanda proje üzerinden de ilgili tüm hareketlerinin izlenebilmesini sağlayacaktır. Ar-Ge süreçlerinin işletmenin diğer süreçleri ile entegre olarak izlenmesi projelerin bütçelerinin oluşmasında ve maliyet takibinde de ciddi bir altyapı sunmaktadır. Elbetteki uygulayacağınız entegrasyonların sınırları üzerinde ERP sisteminizin kabiliyetleri kadar işletme kültürü ve hedefleriniz de etkili olacaktır.
ERP sistemlerinden beklenen bir diğer önemli konu ise CAD sistemleri ile entegarasyonudur. Ürün tasarımlarının yapıldığı bu sistemler ürün resimleri ve parça listeleri üretebilme kabiliyetlerine sahiptir. Her iki çıktı da ERP için sisteme dahil olması gereken önemli birer değerdir. Buradaki aktarımın kullanıcılar tarafından yapılmasını beklemek zaman yönetimi açısından etkin olmadığı gibi hataya da açık bir süreçtir. CAD sisteminiz ile ERP sisteminiz arasında entegrasyon kabiliyetleri olması önemlidir.
Microsoft Dynamics Axapta yukarıda bahsi geçen tüm entegrasyonları yapma kabiliyetine sahiptir. Proje yönetimi modülü, Ar-Ge projelerini rahatlık ile yönetebilmenize olanak sağlar. Harici sistemler ile entegrasyon olanakları sunar. Bir Microsoft ürünü olarak Ar-Ge departmanlarının alışık olduğu görsel kullanımı sunar. Bu nedenle adaptasyon ve kullanılabilirlik noktalarında önemli avantajlar sunar. Geniş IK uygulamaları, tüm lojistik ve üretim süreçlerinde sağladığı entegrasyonlar Ar-Ge yönetimini çok daha etkin yapmanızı sağlar. Esnek bütçe ve maliyet yapısı, Ar-Ge departmanınızın finansal süreçlerini farklı kırılımlarda izlemenize olanak sağlar.
KPI (Anahtar Performans Göstergeleri), ERP seçim sürecinde üst yönetimin en önemli beklentileri arasında yer alır. Eskiden ulaşılması zor ve pahalı olan bu çözümlerin ulaşılabilirliğinin artması ile artık hemen her yönetim kademesinin bu göstergelerden faydalanabildiğini görüyoruz. KPI sistemi aslında bir pilotun kokpitine benzer. Şirketin damarlarında dolaşan bütün bilgiyi takip eder ve bu bilgilerden elde ettiği özet bilgileri bir bütün halinde kullanıcısına sunar. Böylelikle ERP sistemini kullanan bir kişi kendi sorumluluk alanı hakkındaki bilgiye tek bir merkezden hakim olur.
Göstergeler üzerinde tanımlı hedefler ve gerçekleşmeler performansın kolaylık ile izlenebilmesini sağlar. Bugünün teknolojisi ile ERP sistemlerinde KPI analizleri yapmak teknik olarak oldukça kolay.
KPI sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için 2 konuya dikkat etmemiz gerekir: Öncelikle, KPI sistemi için sektörel baz oluşan bazı endüstri standartlardan bahsedebiliriz. İşletme bazında özelleştirmeler yapılsa da endüstri standardı göstergelerin ERP sistemi içerisinde sunulması önemlidir. Böylelikle, ERP sistemi sadece bir teknoloji sunmak yerine aynı zamanda bir bilgi birikimi ve bir kültür sunacaktır. İkinci önemli konu ise ERP sistemi ile veri bütünlüğünün sağlanabilmesidir.
Bir işletmenin KPI sistemi yardımı ile yönetilebilmesi işletmede değer katan tüm süreçlerin izlenebilmesi anlamına gelir. Doğal olarak ERP sisteminiz tüm bu süreçleri entegre olarak işletebilecek kabiliyette olmalıdır. Kısıtlı bir KPI yönetimi için dar kapsamlı ERP sistemleri yeterli olabilir, ancak işletmenin tüm performansını ölçebilmek için, uygun kabliyetlerde bir ERP sistemine ihtiyaç olacaktır. Burada karar verirken gelecekteki ihtiyaçlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Microsoft Dynamics Axapta işletmeler için uçtan uca çözüm sunan entegre bir ERP sistemidir.
Adım adım devreye alınabilen yapısı ile belirli bölümlerde KPI yönetimi yapılmasına olanak sağlayabileceği gibi, sunduğu entegrasyon yapısı ile tüm işletmenin performansını izleyecek veriyi sağlayabilecek olanaklara sahiptir. Doğal olarak KPI sisteminizin adım adım kurulumuna imkân sağlamaktadır. Microsoft’un raporlama teknolojileri ile doğal entegrasyonu ve Microsoft’un sunduğu görselleştirme araçları ile KPI’ların kolayca oluşturulmasına ve konforlu kullanımına olanak sağlar. Microsoft Dyanamics Axapta’nın kısa proje teslim süreleri ve kolay adaptasyonu, işletmenizin KPI sistemine en kısa sürede sahip olmasını sağlayacaktır.
İşletmelerde bütçe yönetiminde satış bütçesi, gider bütçesi, üretim bütçesi gibi farklı bütçe kalemleri yer almaktadır. Ülkemizde satış bütçesi yapan işletmelerin büyük bir bölümü bütçeleme yöntemi olarak “artışa bağlı” bütçelemeyi tercih etmektedir. Artışa bağlı bütçeleme, basitçe, bir önceki yılın gerçekleşen satış rakamlarının enflasyon oranı gibi belirli bazı katsayılar ya da işletme tarafından konulan hedeflere bağlı katsayılar oranında arttırılmasıdır. İşletmelerin bu yöntemi tercih sebepleri arasında, kendilerine en uygun yöntem olarak görmeleri gibi pozitif sebepler yanında malesef başka bir yöntemi uygulayacak bilgi sistemi altyapısına sahip olmamaları da yer almaktadır. Bütçeleme yöntemleri arasında yer alan diğer birçok yöntem iyi bir bilgi sistemleri altyapısına ihtiyaç duyar. ERP sistemleri tam da bu açığı kapatacak birtakım özellikler sunar.
Örnek bir senaryodan gidelim. Satış bütçesi oluşturmak rakamsal değerlerin ötesinde kabaca ne kadar satılacağının tahminidir. Burada bir ya da birkaç kişinin sezgileri ile hareket etmek yerine ERP sisteminin zaten biriktirdiği satış verileri baz alınabilir. Talep tahmini yapma kapasitesine sahip bir sistem evrensel olarak kullanılan yöntemler ile miktarsal değerlemeler yapabilir, geçmiş satış fiyatları veya fiyat listeleri ile tahminleri rakamsal değerlere dökebilir. Böyle bir yöntem, işletmenizi ve işletme çevresini içeren detaylı analizler sunacaktır. Rekabet ortamında satış bütçenizde işletme dışındaki etkenleri de göz önünde bulundurmanız çoğu firma için mantıklı bir seçenektir. Oluşturduğunuz satış bütçesini kaba kapasite planlama özellikleri ile işletme kaynak kapasiteleri ile karşılaştırarak işletmenizin kısıtları ile hedeflerinizi örtüştürmek önemli bir adım olacaktır. Örneğin, yapmayı planladığınız satış için gerekli hizmeti sağlayacak iş gücü kapasiteniz ve makina kapasiteniz ile karşılaştırmalar yapmak, fazla mesai veya kapasite arttırım yatırımlarını değerlendirmek çok daha ayakları yere basan bir analiz sağlayabilir. Her birinden ayrı ayrı bahsedemesek de, ERP sistemi satış bütçesi dışında gider bütçesi, proje bütçesi, üretim bütçesi gibi farklı bütçe tiplerini yönetmenize olanak sağlayacaktır. Bütçe revizyonları, bütçe gerçekleşen takipleri sistem üzerinde bütçelerin işletme ile birlikte yaşamasına olanak verir. Bu olanak aynı zamanda, sistemin gerekli zamanlarda gerekli kişileri uyarmasıyla, riskleri önceden görme ve önlem alma şansı da verebilir.
Microsoft Dynamis Axapta, işletmenin ihtiyaç duyduğu farklı bütçeleme yapılarını gerçekleştirebileceği kabiliyetleri sunmaktadır. Tam entegre yapısı maliyetlerin doğru bütçe kalemleri ile takibini olanaklı kılar. Kolay entegrasyon yapısı ile örneğin bütçelerin excel ile entegre olarak yapılması sağlanabilir. Talep tahmin, üretim planlama entegrasyonu gibi birçok fonksiyon bütçeleme için farklı deneyimler sunar ve daha isabetli bütçeler yapmaya olanak sağlar.
Büyükdere Cad. Oya Sok. No:2/1 Devran Apt. Daire:3 Gayrettepe/ İstanbul
Tel: 0212 275 71 32 Fax: 0212 275 71 30
Talatpaşa Bulvarı No:73 Toruntay Apt. Kat:4 Daire:8 Alsancak/ İzmir
Tel: 0232 483 82 74 Fax: 0232 445 85 84