Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) gerçekleştirilen “Üretimde Dijital Dönüşüm Nereden Başlar? – Gerçek Proje Deneyimleri ve Başarı Hikâyesi” başlıklı eğitimde, üretim şirketlerinde ERP ve MES’in konumlandırılması ile sistemler arasındaki veri akışı ele alındı.
DDSoft Kurucusu, ERP İş Süreçleri ve Dijital Dönüşüm Danışmanı Deniz Zeynep Cerit tarafından gerçekleştirilen eğitimde; ERP ve MES’in görev ayrımı, ana veri yapısı, üretim süreçleri, üretimde görünmeyen kayıplar ile maliyet ve kârlılık analizleri değerlendirildi.
Eğitim kapsamında Barış Enerji A.Ş.’de yürütülen dijital dönüşüm çalışması da gerçek proje örneği olarak katılımcılarla paylaşıldı.
Enerji sektörüne yönelik mühendislik ve üretim faaliyetleri yürüten Barış Enerji’de, proje kapsamında üretim süreçleri ve kullanılan sistemler arasındaki veri akışı ele alındı.
Deniz Zeynep Cerit’in TheProwess ile paylaştığı bilgilere göre, Barış Enerji’de proje öncesinde üretim sahasında aktif olarak kullanılan bir MES altyapısı bulunmuyordu. Çalışma kapsamında mevcut üretim süreçleri analiz edildi; ana veri yapısı, ürün ağaçları, operasyonlar ve üretim s
üreçleri yeniden ele alındı. ERP ile üretim sahası arasındaki veri akışının oluşturulmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirildi.
Bu çalışmaların ardından 4 Mayıs 2026 tarihinde SAP Business One ERP ve Xeneff MES canlı kullanıma alındı. Her iki sistemin de aktif olarak kullanıldığı belirtildi.
Proje kapsamında ayrıca SOLIDWORKS PDM altyapısı kurularak mühendislik süreçleri ile ERP arasında entegrasyon sağlandı. Tasarım tarafında oluşturulan verilerin sisteme otomatik aktarılması; ürün kartlarının, ürün ağaçlarının ve üretim rotalarının otomatik oluşturulmasına yönelik bir yapı kuruldu.
Böylece projede mühendislik, ERP ve üretim sahası arasındaki veri akışı; SOLIDWORKS PDM, SAP Business One ve Xeneff MES’in yer aldığı yapı üzerinden ele alındı.
Projede Barış Enerji tarafında Fabrika Direktörü Murat Düztaş, Proje ve Denetim Direktörü Can Karabacak, mühendislik ekibinden ERP Proje Sorumlusu Hakan Emre Karabacak, Dijital Dönüşüm ve Bilişim Teknolojileri Yöneticisi Kadir Aytekin ile Proje Yöneticisi Deniz Zeynep Cerit yer aldı. Zeneks Yazılım tarafında ise Proje Yöneticisi Mert Baş ve SAP Business One Danışmanı Büşra İldeş projede görev aldı.
AOSB’de gerçekleştirilen eğitim, ERP ve MES yatırımlarının yalnızca yazılım seçimi ve kurulumu açısından değil; süreçler, ana veri, mühendislik ve üretim sahası arasındaki veri bütünlüğü açısından da değerlendirilmesi gerektiğini gerçek bir proje örneği üzerinden gündeme taşıdı.
Bu haber; Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin (AOSB) eğitim duyurusu, Deniz Zeynep Cerit’in eğitim sonrası kamuya açık paylaşımı ve TheProwess ile paylaştığı proje bilgileri esas alınarak hazırlanmıştır.
İlgili Linkler:DDSOFT Teknoloji ve Danışmanlık Hizmetleri
Zeneks Yazılım ve Teknoloji A.Ş.
?>


