• 9 Ağustos 2026 / Pazar 11:51

 

Avrupa Komisyonu, SAP’nin ERP Bakım ve Destek Hizmetlerine İlişkin Taahhütlerini Bağlayıcı Hale Getirdi

Avrupa Komisyonu, SAP’nin şirket içinde (on-premises) kullanılan ERP yazılımlarına yönelik bakım ve destek hizmetlerine ilişkin yürüttüğü rekabet incelemesini, şirket tarafından sunulan taahhütleri kabul ederek sonuçlandırdı. Komisyonun kararıyla birlikte söz konusu taahhütler Avrupa Birliği rekabet kuralları kapsamında hukuken bağlayıcı hale geldi.

Komisyon, Eylül 2025’te başlattığı resmi incelemede, SAP’nin on-premises ERP yazılımlarına yönelik bakım ve destek hizmetleri pazarındaki bazı uygulamalarını değerlendirmeye almıştı. Soruşturma sürecinde SAP, Komisyonun ön değerlendirmesinde ortaya koyduğu rekabet endişelerini gidermeye yönelik bir dizi taahhüt sundu. Sektör paydaşlarının görüşlerinin alınmasının ardından revize edilen bu taahhütler, Komisyon tarafından yeterli bulunarak kabul edildi.

Karar kapsamında SAP, müşterilerin ERP ortamlarını farklı bölümlere ayırarak her bölüm için farklı bakım ve destek modellerini tercih edebilmesine yönelik sözleşme koşullarını netleştirecek. Böylece müşteriler, ihtiyaçlarına göre sistemlerinin belirli bölümleri için SAP’den farklı seviyelerde destek alabilecek, farklı hizmet sağlayıcılarıyla çalışabilecek veya bazı bölümler için SAP bakım ve destek hizmeti almamayı tercih edebilecek.

Taahhütler ayrıca belirli koşullar altında lisansların ve bunlara bağlı bakım ve destek sözleşmelerinin daha esnek şekilde yönetilebilmesini de kapsıyor. Buna göre ürünlerin son bakım aşamasına geçmesi, SAP’nin sorumluluğunda olan başarısız uygulama projeleri, müşterinin iflası, iki yıl içinde iş gücünün en az yüzde 10 oranında azalması veya şirketin bir bölümünün devredilmesi gibi durumlarda lisansların devredilmesi, azaltılması ya da sonlandırılmasına yönelik yeni seçenekler sunulacak.

SAP ayrıca tek metrikli lisans sözleşmelerine erişimi genişletecek, yeni lisans alımlarında ilk lisans süresinin yeniden başlamasına neden olan uygulamaya son verecek, bakım hizmetine yeniden dönen müşterilerden alınan yeniden devreye alma ücretlerini kaldıracak ve geçmişe dönük bakım ücretlerini azaltacak. Bunun yanında, taahhütlerin doğru uygulanmadığını düşünen müşterilerin başvurabileceği şirket içi bir değerlendirme mekanizması da oluşturulacak.

Avrupa Komisyonu, yapılan piyasa testleri ve üçüncü taraflardan alınan görüşler doğrultusunda, SAP’nin nihai taahhütlerinin ön değerlendirmede ortaya konulan rekabet endişelerini gidermeye yeterli olduğu sonucuna vardı. Taahhütler dünya genelinde on yıl süreyle uygulanacak ve bağımsız bir izleme görevlisi tarafından takip edilecek. Komisyon, taahhütlere uyulmaması halinde Avrupa Birliği rekabet mevzuatı kapsamında gerekli yaptırımların uygulanabileceğini belirtti.

Karar, SAP’nin ERP yazılımlarının teknik özelliklerinden ziyade, bu yazılımlara sunulan bakım ve destek hizmetlerine ilişkin sözleşme koşulları ve ticari uygulamaları kapsıyor. Düzenlemenin, özellikle şirket içinde kurulu SAP ERP sistemlerini kullanan kuruluşların bakım ve destek hizmetlerini yönetme süreçlerinde daha fazla seçenek ve esneklik sunması bekleniyor.

Haber Kaynağı: Avrupa Komisyonu

İlgili Linkler:

Avrupa Komisyonu (European Commission), Basın Açıklaması IP/26/1554, 9 Temmuz 2026

SAP





383 kez görüntülendi. 10.07.2026  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön