• 29 Mart 2024 / Cuma 07:50
Ferhan Yönter

Ferhan Yönter

Digital Marketing & CRM Direktörü

Antalya doğumlu Yönter, eğitim hayatının bir kısmını İstanbul’da, büyük kısmını da Antalya’da tamamlamıştır. Sosyoloji eğitimi esnasında bireyler arası ilişkilerin küresel sosyal etkileşimlere evrildiğini ve bunun en gerçek yansımasının sosyal mecralar üzerinden geniş bir alana yayılışını fark eden Ferhan Yönter, konunun uzmanlığı için Antalya Bilim Üniversitesi’nin Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi sertifika programlarını da tamamlamıştır. Turizm sektörünün çeşitli alanlarında 30 yıl görev yapmıştır. Son 8 yıldır dijitalleşme süreçleri ile profesyonel olarak ilgilenmektedir.

Ferhan Yönter

Digital Marketing & CRM Direktörü

Son Yazıları

CRM, Dijital Dönüşüm ve Algoritma Çağı

Hayatlarımızın yönünü dijital mecralara çevirdiğimizden beri tüm sektörlerde müşteri talepleri değişti. Klasik sistem pazarlama önemli ölçüde ve hızla kişiselleştirilmiş, özelleştirilmiş pazarlamaya evrildi. Bu da CRM dediğimiz müşteri ilişkileri yönetimine son derece önem verilmesi zorunluluğunu getirdi.

Hedef kitleniz ile birebir iletişim kurulması çok önemli. Dolayısı ile yapılması gerekenler, ilk aşamada  hedeflediğiniz kitleyi her mecrada dinleyip ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda hizmet üretmek, ikinci aşama da olan hedef kitlenize ulaşmak. Bunun için de gerekli olan şey, datalarına ulaşmak. 

Evet bir şekilde hedeflediğimiz kitlelerin datalarına ulaşıyoruz artık ve büyük datanın öneminin de herkes farkında, ama bence kaçırdığımız küçük bir nüans var, etkin yönetimde sadece boş data toplamak işe yaramıyor maalesef. Çok data çok karışıklık demek. Bu dataların doğru kullanımı ve doğru stratejilerle değerlendirilmesi, işlenmesi ile hedef kitlenizi sadık tüketicileriniz haline getirebilirsiniz ancak. bu yöntemle işlenmiş datalarla da markanız açık ara fark yaratacaktır emin olun.

Tüm bu çalışmalarda unutulmaması gereken en önemli konu, güven kazanmak. Güven, yapacağınız tüm çalışmalardan, geliştireceğiniz tüm stratejilerden çok daha önemli. Markanıza güvenilmiyorsa siz bir hiçsiniz. Önce tüketiciye “Bana inan” diyoruz. Çünkü tüketiciler inandıkları şeyin peşinden gidiyorlar ve güvenmeden başka boyutlara geçmenin bir anlamı yok malesef. “Bizi kullan” demeden önce “Bize güven” demek gerekiyor. Diğer taraftan empatinin önemini de unutmamak gerekiyor, tüketici ile empati kurmak iletişimde birkaç adım öne geçmeniz demektir.

Biz Kilit Hospitality Group olarak 2016’da sektörde yaşanan krizde, direkt rezervasyonun ve marka bilinirliğinin öneminin ilk farkına varan ve digital dönüşümün zorunlu olduğu düşüncesiyle hızla çalışmalara yoğunlaşan bir grubuz.

Artık hızlı yol almak isteyen tüm markalar bu farkındalıkta diye düşünüyorum ya da zaten aksi durumda yani dijital dönüşümün zorunluluğunu önemsemeyen, dönüşmeyen markalar yok olmaya mahkum, yok olan örnekleri görmeye başladı.

Teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği bir platformu kullanmaktan bahsediyoruz. Her gün sürekli güncellenen mecralarda çalışıyoruz, hem bu güncellemeleri takip edip kaçırmamak hem bu mecraları kullanarak pazarlama stratejileri geliştirmek ve hayata geçirmek için çok ama çok hızlı olmak zorundasınız.

Dijital dönüşüm uzun bir yolculuk, bu dönüşümün, değişimin yönetimi bir süreç. Dijital farkındalığı yaratmak her şeyden önemli.

Tur operatörü odaklı çalışmak evet konforlu ancak direkt satış, kontrolün sizde olduğu bir sistem. Bunun için marka bilinirliği önemli. Dolayısı ile güven telkin eden, tüketicinin güvenini kazanmış olan bir marka, birebir, kişiselleştirilmiş iletişim ve iyi bir marka itibar yönetimi ile hedef kitlenin zihninde istediği algıyı yaratmış demektir.

Algoritma çağındayız, ne demek algoritma çağı, hepimizin sosyal medyada bıraktığımız ayak izleri aslında. Gençlere Sosyal medyaya neden girdikleri sorulmuş ve verdikleri cevap Özgür olmak için. :) evet bir süre Özgür oluyorsunuz ama birkaç ay sonra sizin nereye gideceğinizi tahmin etmeye başlıyor ve bir süre sonra da tahminden öteye giderek sizi yönlendirmeye başlıyor. Bu süreçte sürdürülebilirlik önemli, değişen hayat tarzlarında kitleleri nasıl bir araya getireceğiz de daha büyük bir resim anlatmış olacağız. İşte bu algoritmalarla mümkün olacak.

Benim önerim, kesinlikle markanızla ilgilenen herkesi, hedef kitlenizi her mecradan dinlemek. İlgilenmeyenlere de yine bu dinlemeyle ve algoritmalarla ulaşmanız an meselesi zaten. :)

Son olarak bambaşka bir bakış açısı ile konuyu değerlendirmenizi rica ediyorum şöyle ki:
Artık hepimiz şu konuda hemfikiriz; teknoloji ile dünyanın daha öngörülebilir bir sürümünü seçtik çünkü teknoloji ile her şeyi daha öngörülebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Ancak işler sanki her gün daha karmaşık hale geliyor. Datalar, algoritmalar, yapay zekalar v.s. derken herkesin kafası inanılmaz karışmış durumda. İnsanların gerçeği basitçe ele alma ihtiyacı, bu karmaşık alanı kolayca algılama ihtiyacına dönmeye başladı. Ama kimse neyin gerçek, neyin sahte olduğundan emin değil bu öngörülebilirlik oyununun içinde. :) Yakın gelecekte dijital kanallarda mega hareketler daha güvenilmez, mikro hareketler ise daha samimi bulunacak emin olun. Takipçi sayıları çok yüksek sosyal medya hesapları üzerinden yapılan reklamlar yerine, daha küçük hesaplardan verilen sıcak mesajlar, tavsiyeler önemli olacak inanın.

Teknolojinin gelişimi ile doğru orantılı orantıda bir hızla ve sürekli kendimizi güncelliyoruz. Ancak bunca getirisinin yanında teknolojinin en büyük handikabını da göz ardı ediyoruz:

Hani bundan 20-25 yıl önce izlediğimiz filmlerde robotlar vardı ve biz bir gün gelecekler korkusu yaşıyorduk. Korkanlar için kötü bir haberim var, o robotlar çoktan geldiler, hepimizin cebindeler. Ciddi anlamda gözetleniyoruz.

Günümüzün büyük çoğunluğunu bir şekilde dijital platformlarda geçiriyoruz ve o platformların arka planlarında çalışan algoritmalar bizi öngörülebilir hale getiriyor. 

Yüzyüze iletişimden, sosyalleşmekten vazgeçmeyin,yapmayın, yapay zekalara, algoritmalara yenilmeyin. :)





2019 kez görüntülendi. 13.02.2020  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön